Σύνδρομο Απνοιών στον Ύπνο (ΣΑΥ)

Τι είναι οι άπνοιες στον ύπνο;

Οι άπνοιες στον ύπνο είναι μια σοβαρή διαταραχή, η οποία συμβαίνει όταν η αναπνοή ενός ατόμου διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Άτομα με άπνοιες στον ύπνο σταματούν να αναπνέουν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, συχνά εκατοντάδες φορές. 

Υπάρχουν δύο τύποι άπνοιών κατά τη διάρκεια του ύπνου: οι αποφρακτικές και οι κεντρικές

 

Οι αποφρακτικές άπνοιες είναι οι πιο συχνές από τις δύο. Εμφανίζονται ως επαναλαμβανόμενα επεισόδια πλήρους ή μερικής απόφραξης (στένωσης) των ανώτερων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου αποφρακτικής άπνοιας, οι μύες του διαφράγματος και οι θωρακικοί μύες εργάζονται σκληρότερα, προσπαθώντας να άρουν την απόφραξη και να αποκαταστήσουν τη βατότητα των ανώτερων αεραγωγών. Η αναπνοή συνήθως επανέρχεται με ένα δυνατό ξεφύσημα ή ένα έντονο ήχο ροχαλητού ή ένα τράνταγμα του σώματος. 

OSAS_sketch

Στις κεντρικές άπνοιες, οι αεραγωγοί δεν κλείνουν ούτε στενεύουν, αλλά ο εγκέφαλος, λόγω δυσλειτουργίας στο κέντρο του ελέγχου της αναπνοής που βρίσκεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (στο στέλεχος), αποτυγχάνει να βηματοδοτήσει τους μύες της αναπνοής ώστε να  αναπνεύσει ο πάσχων.Ονομάζεται κεντρική άπνοια ακριβώς επειδή σχετίζεται με την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τόσο οι αποφρακτικές όσο και οι κεντρικές άπνοιες μπορούν να καταστρέψουν τον φυσιολογικό ύπνο, να μειώσουν τη ροή του οξυγόνου σε ζωτικά όργανα, να προκαλέσουν ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και αγγειοπάθεια. 

 

Ποιος εμφανίζει ΣΑΥ;

Σύνδρομο άπνοιών κατά τον ύπνο εκδηλώνεται σε ποσοστό περίπου 5% – 6% των ανδρών και περίπου στο 2% – 3% των προεμμηπαυσιακών γυναικών. Μετά την εμμηνόπαυση το ποσοστό των πασχόντων γυναικών αυξάνεται πιθανότατα λόγω της αύξησης του σωματικού τους βάρους και της ορμονικής αλλαγής  Άπνοιες στον ύπνο μπορεί να εκδηλώνουν άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των παιδιών, ενώ ιδιαίτερα άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 65 ετών. Άπνοιες εκδηλώνουν πολύ συχνά άτομα υπέρβαρα και παχύσαρκα (ιδιαίτερα με κοιλιακή παχυσαρκία), με παχύ και κοντό λαιμό, με μικρογναθία ή/και οπισθογναθία και άτομα με άλλες δομικές ανωμαλίες που μειώνουν τη διάμετρο των αεραγωγών (π.χ. δυσμορφίες της μαλακής υπερώας, της σταφυλής κλπ.).

Τι προκαλεί τις άπνοιες στον ύπνο;

Οι αποφρακτικές άπνοιες προκαλούνται από απόφραξη του αεραγωγού, συνήθως όταν ο μαλακός ιστός στο πίσω μέρος του στοματοφάρυγγα χαλαρώνει και κλείνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κεντρικές άπνοιες συνήθως παρατηρούνται σε ασθενείς με δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή σε ασθενείς με νευρομυϊκές παθήσεις (π.χ. πλάγια μυατροφική σκλήρυνση). Είναι επίσης κοινές σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες μορφές καρδιακών και πνευμονικών παθήσεων. Αρκετές φορές όμως εκδηλώνονται ανεξήγητα κεντρικές άπνοιες και σε άτομα χωρίς κάποια άλλη συνυπάρχουσα πάθηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου άπνοιας στον ύπνο;

Συχνά, τα πρώτα σημάδια του ΣΑΥ δεν αναγνωρίζονται από τον ασθενή, αλλά από τον/τη σύντροφο στο κρεβάτι. Κάποιοι από τους πάσχοντες μπορεί να μην έχουν προβλήματα ύπνου. Τα πιο κοινά συμπτώματα του ΣΑΥ είναι: 

• Έντονο ροχαλητόEDS_driving

• Αίσθημα μη αποδοτικού ύπνου

• Ημερήσια υπνηλία ή κόπωση 

• Ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου 

• Ξαφνική αφύπνιση με αίσθηση λαχανιάσματος ή πνιγμού 

• Ξηροστομία ή πονόλαιμο μετά την αφύπνιση 

• Πνευματική δυσλειτουργία, όπως η δυσκολία συγκέντρωσης, προσοχής, απώλεια μνήμης ή ευερεθιστότητα 

• Νυχτερινή εφίδρωση και νυκτερινή συχνουρίαsnoring_sketch

• Σεξουαλική δυσλειτουργία 

• Πονοκεφάλους ειδικά στην πρωινή αφύπνιση 

Οι έχοντες κεντρικές άπνοιες συνήθως δε ροχαλίζουν.Αναφέρουν πιο συχνά επαναλαμβανόμενες αφυπνίσεις ή αϋπνία, όπως και το αίσθημα πνιγμού κατά την αφύπνιση. 

Τα συμπτώματα στα παιδιά μπορεί να μην είναι τόσο προφανή: 

• Κακή σχολική επίδοση 

• Νωθρότητα ή υπνηλία (συχνά παρερμηνεύονται ως τεμπελιά στην τάξη) 

• Ημερήσια αναπνοή από το στόμα και δυσκολία στην κατάποση 

• Προς τα έσω κίνηση του θώρακα κατά την εισπνοή 

• Ασυνήθιστες θέσεις ύπνου, όπως να κοιμάται επάνω στα χέρια και τα γόνατα, ή σε θέση υπερ επέκτασης του λαιμού

• Υπερβολική εφίδρωση τη νύχτα 

• Διαταραχές μάθησης και συμπεριφοράς

• Νυχτερινή ενούρηση 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του ΣΑΥ;

Το ΣΑΥ εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως  υπέρταση, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αρρυθμίες, στεφανιαία νόσος, μυοκαρδιοπάθεια (διεύρυνση του μυϊκού ιστού της καρδιάς), συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης κλπ. Επιπλέον, χωρίς θεραπεία το ΣΑΥ μπορεί να είναι υπεύθυνο για ατυχήματα στην εργασία, στον χειρισμό μηχανημάτων ή στην οδήγηση, καθώς και για τις χαμηλές σχολικές επιδόσεις σε παιδιά και εφήβους λόγω της σοβαρής ημερήσιας υπνηλίας που προκαλεί συνήθως. 

Πώς μπορεί να διαγνωσθεί το ΣΑΥ;

Η διάγνωση του ΣΑΥ είναι σχετικά απλή, με βάση το ιστορικό του ύπνου και μια ολονύχτια μελέτη ύπνου που ονομάζεται πολυπαραμετρική μελέτη ύπνου. Η πολυπαραμετρική μελέτη ύπνου γίνεται στο εργαστήριο ύπνου υπό την άμεση επίβλεψη ενός εκπαιδευμένου τεχνολόγου. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφονται η πλειονότητα των λειτουργιών του σώματος, όπως η δραστηριότητα του εγκεφάλου, οι κινήσεις των ματιών, η μυϊκή δραστηριότητα, ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοή, η  ροή του αέρα και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, ο αριθμός των επεισοδίων διακοπής ή σοβαρής μείωσης  της αναπνοής καταγράφεται και η σοβαρότητα του προβλήματος ταξινομείται ως ήπιο, μέσης βαρύτητος ή βαρύ ανάλογα με τον αριθμό των διακοπών της αναπνοής ανά ώρα ύπνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μία πολλαπλή δοκιμασία λανθάνοντος χρόνου έλευσης ύπνου εκτελείται την ημέρα μετά τη νυκτερινή πολυπαραμετρική μελέτη ύπνου, με σκοπό να μετρηθεί ο χρόνος που απαιτείται για να αποκοιμηθεί κάποιος. Σε αυτή τη δοκιμασία, οι ασθενείς έχουν πολλές ευκαιρίες για να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν κανονικά πρέπει να είναι ξύπνιοι. Εάν έχετε συμπτώματα που μπορεί να υποκρύπτουν παρουσία ΣΑΥ, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μια αξιολόγηση ύπνου σε ένα κέντρο διαταραχής του ύπνου. 

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές της άπνοιας στον ύπνο;

Συντηρητική θεραπεία: Σε πολύ ήπιες περιπτώσεις ΣΑΥ, η συντηρητική θεραπεία μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται. Υπέρβαρα άτομα μπορούν να επωφεληθούν από την απώλεια βάρους. Ακόμη και μια απώλεια βάρους 10% μπορεί να μειώσει τον αριθμό των συμβάντων άπνοιας για τους περισσότερους ασθενείς. Τα άτομα με άπνοιες θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του αλκοόλ και υπνωτικών χαπιών, τα οποία κάνουν το αεραγωγό πιο πιθανό να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια του ύπνου και να προκληθεί απόφραξη, παρατείνοντας έτσι τις περιόδους άπνοιας. Επίσης σε ήπιες περιπτώσεις, δύνανται να χρησιμοποιηθούν ενδοστοματικά οδοντιατρικά προθέματα, τα οποία και προκαλούν προέκταση της κάτω γνάθου και συνεπώς αυξάνουν τη δίοδο, όταν οι αεραγωγοί παρουσιάζουν στένωση ή απόφραξη. 

Μηχανική θεραπεία: Η συνεχής θετική πίεση αεραγωγών (CPAP) είναι η θεραπεία εκλογής για τα περισσότερα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου. Με την CPAP, εφαρμόζεται μια μικρή μάσκα συνήθως στη μύτη και σπανιότερα και στο στόμα. Η CPAP μέσω ενός μικρού σωλήνα παρέχει αέρα στην μάσκα σε ρυθμιζόμενη πίεση ανάλογης της ανάγκης που έχει ο ασθενής για να διατηρεί παντοτε ανοικτούς τους αεραγωγούς, οι οποίοι παρουσιάζουν απόφραξη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η πίεση είναι σταθερή και συνεχής.